Відділення та банкомати

Що краще: Visa, Mastercard чи PayPal?

08 червня

Чимало українців, обираючи платіжну чи кредитну картку, задаються питанням: логотип якої міжнародної платіжної системи краще мати на картці в кишені. Клопоту людям додав прихід до України у березні 2022 року міжнародної системи електронних платежів PayPal – тепер розбиратися, що спільного між різними способами платежів, стало ще важче.

Насправді, нічого складного в цьому немає. А в окремих випадках й взагалі різниця є настільки незначною, що у тривалих розмірковуваннях немає сенсу. Тож спробуємо розібратися разом: що тут до чого, та як дати раду цьому фінансовому ребусу.

Visa

Почнемо з азів. Visa – це гігантська мультинаціональна фінансова компанія, що має штаб-квартиру каліфорнійському місті Фостер-сіті. Історія компанії почалася у 1958 році, коли Bank of America випустив першу платіжну картку. Але вже у 1976 році компанію було виокремлено під сучасною назвою: корпорація отримала власні органи управління, штаб-квартиру та інші атрибути незалежної компанії.

Наразі платіжна система Visa є найбільшою платіжною організацією у світі, якщо, звісно, залишити поза дужками китайського гіганта UnionPay, який, до речі, також працює в Україні. 2019 року Visa провела транзакцій на 8,8 трильйонів доларів США, значно випередивши за цим показником MasterCard.

Сама компанія не випускає карток та не надає кредитів по них, і в цьому сенсі вона більшою мірою є технологічною компанією, що надає банкам та їхнім клієнтам транзакційні послуги. А крім них – ще багато інших: від програм лояльності та доступу до привілеїв, до специфічних страхових послуг. Щоправда більшість з них доступні лише для власників карток преміум сегменту.

x


Базовою валютою розрахунків компанії є американський долар. Це не означає, що ці картки можуть бути тільки доларовими. Visa присутня у 150 країнах, і в кожній з них банки випускають платіжні картки за її технологіями у місцевій валюті. Але коли йдеться про розрахунки за кордоном, операції проводяться через обмін валюти картки на долар, а за потреби (якщо валюта країни, де ти платиш карткою, не є доларом США) – ще й на місцеву валюту країни, де розташована торгівельна точка. До речі, в такому випадку і виникає та сама подвійна конвертація, про яку ти, напевне, неодноразово чув.

Загалом, картка Visa – це зручний, безпечний та міжнародно визнаний спосіб сплатити безготівково за товари та послуги по всьому світу.

Mastercard

Історія Mastercard почалася на 8 років пізніше. Хоча загалом, якщо опустити не надто важливі деталі, вона дуже схожа. До речі, це теж суто американська компанія, що була утворена кількома великими банками США, яка зрештою розрослася до глобальних масштабів. Й наразі присутня у понад 210 країнах планети.

За своєю суттю, з точки зору кінцевого споживача, Mastercard – це майже повний за функціональністю аналог свого американського конкурента. Так, відмінностей чимало, але здебільшого вони стосуються додаткових можливостей та опцій, що надаються клієнтам. Наприклад, платіжна система Mastercard пропонує усім клієнтам, навіть тим, що мають картки початкового рівня, участь у програмі лояльності Mastercard Більше, де регулярно влаштовуються розіграші призів та міститься багато партнерських пропозицій зі знижками та кешбеком.

Але за базовимфункціоналом картка Mastercard початкового рівня з точки зору кінцевого споживача мало чим відрізняється від будь-якої іншої.

Станом на 1 березня 2023 року Mastercard була платіжною системою-лідером за кількістю емітованих в Україні карток. Помаранчево-червоний логотип був розміщений на 59 мільйонах карток, випущених українськими банками. На той же момент у Visa було 49 мільйонів карток.

Visa чи Mastercard

Якщо ці, суто кількісні показники допоможуть тобі визначитися з відповіддю на питання, що краще, Visa чи Mastercard – добре. Але насправді, з’ясувати в чому різниця між Visa і Mastercard не так вже просто. Ще пару років тому, коли Mastercard мав дві основні розрахункові валюти - євро та долар США - для подорожей Європою більш слушною була саме ця картка. Адже це дозволяло уникати подвійної конвертації з гривні у долар, а потім з долару в євро. Але віднедавна Mastercard, як і Visa, здійснює конвертацію через американський долар. Відтак й в цьому питанні різниця мінімальна.

x

Кількість карток Visa та Mastercard, що знаходилися в обігу в Україні з 2020 року, млн одиниць


Visa, Mastercard – обидві компанії мають досить широкі додаткові опції для карток преміум класу. Для першої – це картки Signature та Infinite, а зовсім не Gold та Platinum, які є картками базового рівня. Для другої - World і World Elite. Учасникам таких програм обидві платіжні системи пропонують чимало плюшок: від доступу до лаунж зон аеропортів та послуги priority pass, до знижок в готелях та компаніях з прокату авто. Але здебільшого ці пропозиції стануть у нагоді активним мандрівникам, що проводять багато часу у відрядженнях.

Може й для тебе такі переваги не були б зайвими, але наскільки економічно доцільно платити за кілька подорожей на рік чималу суму, в яку оцінюється участь у програмі? Скажімо картка преміум-класу від Unex Bank – Mastercard Black Edition – вимагає внесення щорічної плати за обслуговування 6000 гривень. Це небагато за набір додаткових можливостей, що надає Mastercard по всьому світу. Але навряд чи пара подорожей на рік у відпустку справді вартує такого платежу. Хоча, звісно, за бажання, стати власником Mastercard Black Edition можеш і ти.

Якщо підводити підсумок, то для звичайних операцій з переказу коштів, купівлі товарів та послуг в магазинах та в інтернеті, а також за кордоном, значно важливіше звертати увагу на тарифи банку. А логотип якої саме міжнародної платіжної системи буде надрукований на пластику – не має значення.

PayPal

PayPal хоч і є міжнародною електронною платіжною системою, насправді радикально відрізняється від вже згаданих американських компаній. Не стану вдаватися до складних технічних питань – це навряд чи допоможе зрозуміти різницю. Спробую пояснити її простими словами.

Якщо Visa та Mastercard, обслуговуючи картки банків, фактично інтегровані в середину глобальної банківської системи та з точки зору клієнта є невід’ємною частиною його банківського рахунку, то PayPal знаходиться у паралельному всесвіті. Так, компанія також займається прийманням платежів на користь численних продавців, відкриває приватним клієнтам особові рахунки, проводить перекази від однієї людині іншій, але робить це виключно на базі власних цифрових рішень, що не залежать від банків та банківської системи. А інструментом для платіжних операцій виступає не банківська картка, а електронний гаманець, який створює клієнт на базі платіжної системи.

PayPal в Україні працює так само, як і в будь-якій іншій країні, де ввімкнено розширений доступ.

x

Штаб-квартира PayPal. Сан-Хосе, Каліфорнія, США. Автор фото - Сагар Савла. CC BY-SA 3.0


Чи працює PayPal в Україні

До 2022 року скористатися PayPal міг будь-який українець. Проте функціональність системи була дуже сильно обмежена. PayPal без питань створював акаунти для громадян нашої країни та навіть давав прив’язувати до них банківські картки. Таким чином українці могли поповнити гаманець PayPal й переказати кошти комусь по системі. Але у зворотному напрямі усі шляхи були зачинені. Вивести кошти з PayPal на банківську картку було неможливо.

Але у березні 2022 року, щоб допомогти українцям, що зіштовхнулися із російською агресією, PayPal змінив політику та відкрив усі доступні в системі послуги для українців. Щоправда, щоб скористатися ними, доведеться пройти посилену перевірку та надати PayPal документи, що допоможуть встановити особистість. Процедура не надто складна, але все ж ти маєш розуміти, що в цьому сенсі PayPal не менш серйозна структура, ніж класичний банк.

Як поповнити PayPal в Україні

Щоб поповнити обліковий запис PayPal, перш за все тобі потрібно прив’язати діючу валютну картку українського банку у застосунку. Процедура не надто складна, але все ж потребує деякого часу для проходження перевірки – система має впевнитися, що картка дійсно належить тобі.

Далі все просто: у застосунку PayPal обери функцію поповнити картку, вибери потрібну картку, якщо до системи прив’язано кілька, та вкажи потрібну суму. Але зауваж, що від початку війни Національний банк України ввів кілька обмежень на такі поповнення. Періодично регулятор вносить зміни та послаблює обмеження, але на початку червня 2023 року такі операції можна було здійснити виключно з карток в іноземній валюті та в межах еквіваленту 100 000 гривень на місяць.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?