Відділення та банкомати

Особливості використання віртуальної картки

11 квітня

Що таке віртуальна картка

Віртуальна картка – це випущена в цифровій формі банківська картка. В сучасному світі, який насичений безконтактною платіжною інфраструктурою, такі картки нічим не поступаються звичайному «пластику». Саме тому ще 10 років тому глобальні банківські групи почали заохочувати своїх клієнтів до повного переходу на цифрові карти замість пластикових.

Щоб тобі краще зрозуміти сутність цифрової картки, давай зануримося трохи глибше в «карткову» логіку. Сучасний банкінг працює здебільшого з грошима в електронній формі та обліковує їх на рахунках, що фактично є електронним записом в захищеному цифровому середовищі.


Що таке онлайн рахунок?

Коли ти приходиш в банк, щоб отримати картку, насамперед установа відкриває тобі рахунок та вносить в систему відповідні записи. Так стає зрозуміло, що рахунок з конкретним номером IBAN належить саме тобі і використовується тобою.

Додатково банк створює для тебе картку – вона також є цифровим записом, – яка фактично є ключом доступу до рахунку. Важливо! Гроші не зберігаються на картці, вони обліковуються на рахунку. Картка лише радикально спрощує доступ до нього, та робить можливою, наприклад, оплату в один дотик на касі супермаркету.

Іншими словами, будь який рахунок, відкритий тобі в банку – це віртуальний рахунок. В теорії вже багато років для його відкриття не потрібно було б їздити до відділення. Складність полягала лише в тому, що банк, відкриваючи рахунок, має ідентифікувати тебе. Тобто переконатися, що саме ти, а не сусід-жартівник, відкриває рахунок. Як тільки сучасні системи на кшталт BankID, MobileID, Дія дозволили проводити ідентифікацію за допомогою смартфону, автоматично й зникла необхідність ходити до банку, щоб відкрити рахунок.


Переваги використання віртуальних карток

Разом з дистанційним відкриттям рахунку, з’явилася й можливість відкрити віртуальну картку онлайн. І саме це є найбільшою та найціннішою перевагою цифрових карток. Все інше, якщо бути відвертим, зокрема екологічні питання, з точки зору клієнта є приємним побічним ефектом. Але не більше.

Уяви собі просту ситуацію: ти проґавив момент та своєчасно не перевипустив картку, строк дії якої завершився. Твої гроші нікуди не поділися (пам’ятаєш, вони лежать на рахунку в банку, а не на карті), але скористатися ти ними не можеш – прострочену картку не приймають до оплати ані офлайн, ані онлайн. Треба кидати все, й рушати до банку, щоб перевипустити картку.

Але і тут халепа – картку спочатку треба «ембосувати» – тобто викарбувати на ній щонайменше твоє ім’я, а, можливо, якщо банк не робить цього заздалегідь, ще й номер та строк дії. Оскільки банки не тримають «ембосер» (спеціальний пристрій) у кожному відділенні, процес випуску фізичної картки може тривати більше тижня.

Такі недоліки непритаманні віртуальним карткам – кілька кліків у застосунку банку, і картка готова. Щоб почати нею користуватися, потрібно лише додати її дані (прив’язати або токенізувати картку) до електронного гаманця, на кшталт Google Pay.


Як оформити віртуальну картку онлайн в Unex Bank

Звісно, сучасні технології дозволяють не тільки перевипускати прострочені картки, але й відкривати нові. Навіть якщо ти не є клієнтом банку. Скажімо, віртуальна картка Unex Smart оформлюється онлайн лише за 5 хвилин.

Щоб створити віртуальну карту онлайн, тобі не треба відвідувати відділення, встановлювати застосунок або робити будь-які інші процедури. Достатньо смартфону із застосунком Дія та закордонним паспортом всередині. Банк проведе дистанційну ідентифікацію, відкриє рахунок та миттєво випустить до нього віртуальну картку, надіславши дані про неї на твій смартфон.

Щоб почати користуватися нею, достатньо додати отримані дані (номер, строк дії та тризначний код з обороту) до будь-якого електронного гаманця. Це дозволить використовувати смартфон, що обладнаний чіпом NFC, як картку.

Віртуальна банківська картка має лише один недолік – поки не всі банкомати в Україні та світі дають можливість знімати готівку з віртуальних карток, хоча таких пристроїв з кожним роком стає все більше. Але якщо в тебе вже є така потреба, ти завжди можеш звернутися до найближчого відділення та отримати звичайну пластикову картку.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?