Відділення та банкомати

Мінімальна зарплата в Україні: все, що варто знати

01 лютого

Двічі на рік Верховна Рада України розглядає питання щодо зміни мінімальної заробітної плати. З новин більшість з нас могли чути інформацію про підвищення цього показника, однак що це насправді означає та що таке «мінімалка» взагалі? Запрошую розібратися разом.

x

Що таке мінімальна заробітна плата

Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений мінімум оплати за некваліфіковану, просту працю в розрахунку за місяць або годину роботи. Саме такий мінімум роботодавець може виплатити працівнику легально: нижчу оплату пропонувати та реєструвати власник бізнесу не має права. Мінімалку як правило отримують працівники, чиї задачі під силу майже кожному та не потребують додаткових знань і навичок: це, наприклад, прибиральники, двірники, листоноші, працівники складів та заводів тощо.

Мінімалка визначається без урахування податків: інакше кажучи, від законодавчо встановленої суми потрібно відняти ще 18% ПДФО та 1,5% військового збору, і лише тоді вийде зарплата, яку отримує працівник «на руки». Норматив робочого часу для отримання мінімальної зарплати становить 40 годин на тиждень, тобто 8 годин на день при п’ятиденному робочому тижні.

Варто зазначити, що в Україні частина працівників отримує зарплатню «в конверті»: офіційно такі громадяни отримують мінімальну заробітну плату, а ось іншу, додаткову частину зарплати — «на руки» готівкою. Таким чином роботодавці «економлять» на податках, однак працівники в результаті отримують від цього лише більше проблем:

  • Низька потенційна пенсія через низький офіційний рівень зарплати;
  • Отримання набагато менших виплат на біржі праці, ніж реальний розмір останньої зарплати;
  • Складнощі з отриманням іпотеки або великих кредитів (банки не надають їх тим, хто офіційно отримує лише мінімалку).

Від таких дій роботодавців страждає і Держбюджет: недоотримуючи податки, формується дефіцит бюджету, що спричиняє нестачу коштів на, наприклад, переобладнання лікарень, ремонт доріг чи виплату соцдопомоги. 

За даними Держстату, середня зарплата в Україні у 3 кварталі 2023 становила 17,9 тисячі грн, що більше мінімальної зарплати в 6700 грн у 2,6 раза.


Якою буде мінімальна заробітна плата в Україні у 2024 році?

1 січня 2024 року Верховна Рада України з поданням закону про Державний бюджет визначила й розмір мінімальної зарплати — 7100 грн (42,6 грн за годину). Діятиме це значення до 1 квітня, а вже з цієї дати мінімалка в Україні становитиме 8000 грн (48 грн за годину). В доларовому еквіваленті за поточним курсом НБУ це $189 та $213 відповідно.

Порахуємо суми, які отримають працівники «на руки» після сплати податків (18% ПДФО та 1,5% ВЗ):

  • 7100 грн = 7100 — (7100*0,195) = 5715,5 грн на руки
  • 8000 грн = 8000 — (8000*0,195) = 6440 грн на руки

А тепер порівняємо, як змінювався розмір мінімалки в Україні за минулі роки:

x

За 10 років мінімальна зарплата в Україні збільшилась в 6,5 разів. Це пояснюється багатьма причинами, основна з яких — інфляція: через постійне знецінення гривні та зростання цін на товари/послуги, жити на ту ж зарплатню, яку отримували рік тому, стає майже неможливим. Саме тому головною метою таких змін є забезпечення підтримки рівня життя громадян, а водночас і поповнення бюджету шляхом збільшення розміру податків, що надходять до нього.


Як впливає на економіку розмір мінімальної заробітної плати 

Як бачимо з таблиці нижче, відбувається постійне, тривале підвищення мінімальної заробітної плати. Який же вплив має така зміна мінімалки? Давайте розберемося разом.

Зростання цін

Майже одразу після повідомлення про збільшений розмір мінімальної зарплати в країні ціни на більшість послуг та товарів починають зростати. Так відбувається через зростання витрат підприємств і бізнесу: вимушені відтепер платити більше працівникам, вони отримують менше прибутку або й взагалі одержують збитки, а тому так само вимушено збільшують ціни задля відновлення балансу. Страждає від цього найбільше кінцевий споживач: зарплатня наче й виросла, але купівельна спроможність — ні.

Поповнення бюджету

Як не крути, однак підвищення мінімальної зарплати — це й збільшення податкових надходжень, які потім йдуть на фінансування армії, що особливо важливо під час війни, а також до місцевого та державного бюджету на фінансування видатків міста, області та країни в цілому. Без податків країна не існуватиме, а тому поповнення бюджету є вкрай важливим питанням.

x

Зростання реальних зарплат

Чи захочуть спеціалісти з великим досвідом працювати за 20 тисяч грн на місяць, як вони робили це ще тоді, коли мінімалка становила 6500 грн? Ні, вони або отримають індексацію/підвищення зарплати від роботодавця, або шукатимуть іншу роботу з вищою зарплатою. Отже, з підвищенням мінімалки відбудеться зростання зарплат та доходів в цілому по країні, що покращить рівень життя її громадян.

Чи є зростання мінімальної зарплатні фактором позитивним? Так, адже це тимчасово покращує рівень життя людей та збільшує бюджет.

Чи є зростання мінімалки негативним фактором? Знову ж таки, так, адже зі збільшенням мінімальної зарплатні ростуть і ціни, тому з плином часу загальний рівень життя знижується.

Врешті решт, достеменно зрозуміло одне: щоб жити комфортно та без «затягування ремінців», самої мінімалки не вистачить. Навчайтесь, розвивайтесь та заробляйте, щоб жити так, як мрієте!

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?