Відділення та банкомати

Чи може хтось взяти кредит без мого відома

17 квітня

Як заблокувати онлайн кредити

Кредитне шахрайство, тобто спроби зловмисників оформити позику та отримати гроші в кредитора на інших людей, в останні кілька років стало доволі рідкісним явищем. Здебільшого через розвиток технологій, що дозволяють не тільки майже миттєво та дуже надійно перевірити особу потенційного позичальника, але й повідомити людині, що хтось намагається оформити кредит.

Незаконні онлайн-кредити почали уходити в минуле, коли в Україні почали працювати сучасні способи ідентифікації, такі як BankID та Дія. Банки та МФО почали додатково власним ресурсом імплементувати у методики онлайн-оформлення кредитів біометричні способи ідентифікації. Фактично – зчитування обличчя позичальника через камеру смартфона. Порівнюючи «живе» зображення з фото у паспорті або електронному посвідченні особистості, можна із близькою до 100% ймовірністю переконатися, що саме власник документів справді хоче оформити позику.

Щодо кредитування у відділеннях банків, то тут ймовірність шахрайства також невисока, адже працівники проводять не одну перевірку позичальника, якого до того ж бачать «вживу».

На жаль, існуючі в Україні кредитні бюро не надають сервісу з блокування кредитування. Максимум, який можна отримати від них – сервіс постійного моніторингу звернень про надання доступу до твоїх даних, але він всюди є платним. Тож реально працюючого способу, як заблокувати видачу кредитів, наразі не існує.

Проте ти можеш встановити застосунок Дія, якщо ще не маєш його. У червні 2022 року до застосунку імплементували автоматичні та безкоштовні повідомлення про спроби оформити кредит чи про звернення кредиторів по дані твоєї кредитної історії. Сервіс працює з кредитним бюро ПВБКІ, але останнє є дуже популярним серед банків та МФО, тому цей захист можна вважати достатньо надійним.


Як уберегти себе від шахрайства з кредитами

В сучасних умовах оформлення нового кредиту за чужими фізичними чи електронними документами є дуже складною та коштовною операцією. Популярна нині оплата частинами, до речі, в цьому сенсі нічим не відрізняється. Тому зловмисники переключаються на більш прості, побудовані на методах соціальної інженерії, типи шахрайства. Скажімо, взяти кредит за номером телефону, не маючи доступу до самого номеру, купи інших даних, що дозволили б перехопити керування банківським застосунком та всередині нього, наприклад, встановити кредитний ліміт по картці, неможливо.

Трохи простішою є схема з шахрайством з фізичними документами. Але щоб взяти кредит на чужий паспорт мало заволодіти документом та дуже якісно, щоб не здогадався співробітник кредитної установи, переклеїти фото. У більшості випадків треба буде додатково підробити довідку про доходи, так щоб вона відповідала дійсному місцю роботи та пройти ряд інших перевірок, під час кожної з яких шанси на «успіх» будуть все менше.

Та все ж, якщо з тобою трапилася така халепа, як втрата чи крадіжка паспорту, слід негайно повідомити поліцію про такий випадок. Так банк чи інший кредитор буде знати, що пред’явник документу не має законного права ним розпоряджатися.


Що робити, якщо кредит вже оформлений на вас

Якщо ти отримав повідомлення про отримання кредиту, якого не брав, у застосунок Дія, слід негайно перейти за посиланням, яке надасть застосунок, та подати скаргу. Якщо робити все швидко, цілком можливо зупинити операцію до настання критичної точки.

В іншому випадку доведеться проводити розслідування та доводити, що кредит було оформлено в шахрайський спосіб. Серед таких доказів можуть бути ті самі втрачені документи, будь-які відомості, що будуть свідчити про неможливість оформлення позики. Цей процес може бути вкрай непростим, до того ж немає жодних гарантій, що він дасть позитивні результати. Тому насамперед зусилля слід зосереджувати на упередженні можливого шахрайства. Для цього:

  1. Встанови або онови застосунок Дія, щоб отримувати сповіщення про запити даних з твоєї кредитної історії.
  2. Ніколи не передавай в заставу паспорт та код, коли береш в оренду якесь майно.
  3. Намагайся не тримати документи або їхні копії у доступних стороннім особам місцях.
  4. Встанови пароль чи інший спосіб розблокування смартфону.
  5. Зберігай свій фінансовий номер в безпеці.
icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?