Відділення та банкомати

З Днем банкіра!

18 травня

Професійні свята – досить кумедна річ. Ні, звісно, не всі. Навряд чи у когось виникнуть питання до Дня пожежників чи Дня захисників та захисниць України. Але, погодьтеся, ми з усмішкою читаємо новину про те, що «сьогодні своє професійне свято відзначають ді-джеї чи бармени».

Банкіри в Україні завжди гучно та пишно святкували День банківського працівника. Але, як і кілька інших професій, за минулий рік наше з вами свято набуло зовсім іншого змісту. І я зовсім не про нобелівську премію, яку минулого року три американські економісти отримали за роботу про роль банків у подоланні економічних криз.

Восени минулого року, через кілька тижнів після того, як у Стокгольмі оголосили про присудження американцям найвищої нагороди, українські банкіри розшукували генератори, закуповували та встановлювали Starlink, завантажували банкомати готівкою, намагаючись впоратись з шаленим попитом: з жовтня по січень 2022 року обсяг грошей поза банківською системою виріс на 42 мільярди гривень. Бігали з акумуляторами до безперебійників та каністрами з паливом для генераторів.

Може гроші й не пахнуть. Про бензин такого сказати не можу.

Звісно, не лише банкіри боролися з блекаутами. Напевно, немає в країні жодної людини, яка б не допомагала. Рітейлери, ресторатори, прості люди – підключали, гріли, заряджали, світили. Зв'язківці, екстрені служби, лікарі, охоронці та продавці, енергетики. І, звісно, військові, особливо ППО.

Але й нам, банкірам, є чим пишатися. Разом із кожним українцем ми втримали фінансовий фронт. Жодного серйозного збою в жодного з українських банків – це точно заслуговує на повагу.

Бен Бернанке, Дуглас Даймонд та Філіп Дівбіг, лауреати нобелівської премії з економіки минулого року, знають про банки майже все. Але навряд чи вони розуміють, яку роботу виконали українські банкіри під час війни. Не лише в блекаут.

І зараз напередодні Дня банківського працівника про це не просто не соромно, про це треба сказати.

Звичайно, цей шлях ще не пройдено до кінця. Нам усім, банкірам у найширшому сенсі, ще доведеться подолати не одну бурю. Силуети якихось із них видно на горизонті вже зараз. Про якісь ми поки що навіть не здогадуємося. Але я точно знаю, що за минулий рік ми стали набагато сильнішими, а значить зможемо подолати і їх.

Щиро вітаю всіх причетних. Кожен з нас окремо може бути ризиковиком та айтішником, продактом та операціоністом, касиром, бухгалтером, казначеєм та маркетологом, безпековиком та продажником. Тим, хто робить все довкола чистим, заправляє генератори та лагодить стільці. Але разом ми всі – банкіри.


З Днем банкіра!

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?