Відділення та банкомати

Як НБУ знизив облікову ставку та що буде далі

06 травня

6 травня Національний банк на офіційному сайті оприлюднив традиційні підсумки дискусії членів комітету з монетарної політики, що передувала ухваленню рішення по обліковій ставці. Нагадаю, що 25 квітня НБУ оголосив про зниження ставки на 1% до 13,5%. Це рішення, на відміну від попереднього, не було шоком для ринку, але все ж більшість фінансистів схилялися до думки, що пом’якшення монетарної політики буде менш динамічним.

Цього разу, щоправда, дискусія 11 членів монетарного комітету виявилася не дуже жвавою. Одразу 8 її учасників висловилися за рішення, яке зрештою й було ухвалено. Головним аргументом, як і очікувалося, стала рекордно низька інфляція, що за підсумком березня в річному вимірі впала до 3,2%. Це суттєво нижче прогнозованих у січні цього року 5%.

Проте знайшлося серед членів монетарного комітету троє учасників, що висловилися за ще більш динамічне зниження ставки. На їхню думку, за таких інфляційних показників і позитивних новин щодо фінансової допомоги США слід було встановлювати ставку на рівні 13%.


Невизначеність ускладнює прогнозування

Такі результати дискусії є цілком очікуваними. Приблизно такі ж думки бентежили фінансистів, що намагалися напередодні засідання монетарного комітету спрогнозувати майбутнє рішення. Відтак значного інтересу вони не представляють. Чого не можна сказати про подальші очікування представників НБУ.

Усі без виключення учасники дискусії погодилися, що простір для подальшого пом’якшення монетарної політики є. Але коло оптимістів, що вважають ймовірним зниження ставки до 11,5%-12% до кінця року, зросло до чотирьох членів. Щоправда, семеро досі вважають, що попередній прогноз, який передбачав ставку на рівні 13% наприкінці 2024 року, зберігає актуальність.

Що важливо, усі без винятку учасники дискусії погодилися, що надвисокий рівень невизначеності суттєво обмежує можливості для прогнозування навіть на півроку вперед, не кажучи вже про більш тривалі горизонти.

Отже це насамперед означає, що більш глибоке, ніж очікувалося раніше, зниження ставки цього року є дуже ймовірним.

Звісно, остаточне рішення залежитиме від багатьох чинників. Причому безпекові ризики, які регулятор резонно продовжує оцінювати, вже не є безумовно домінуючими. «НБУ варто більше фокусуватися на тих макрофінансових тенденціях, які знаходять своє підтвердження, і в меншій мірі прив’язуватися до технічних припущень щодо тривалості безпекових ризиків, що регулярно переглядаються», – йдеться в прес-релізі НБУ.

Ця теза означає, що, за оцінками регулятора, економічні закони, реакції ринків на монетарні рішення починають працювати у відносно «нормальному» режимі. Звісно, це не означає, що чинник подальшого перебігу війни, перспективи її завершення зовсім не впливають на поведінку економічних агентів. Менше з тим, останні вже не настільки гостро, як раніше, реагують на зміни в оцінці безпекових ризиків.


Економіка потребує стимулів

На такому тлі дивитися на облікову ставку та інші монетарні інструменти треба вже не тільки з боку збереження макроекономічної стабільності, зважуючи усі потенційні ризики для інфляції та курсу. Але ще й з точки зору відновлення економіки. Оцінки зростання якої, до речі, через масовані обстріли енергетичної інфраструктури НБУ суттєво погіршив.

Іншими словами, учасники монетарного комітету починають всерйоз думати про більш динамічне, ніж планувалося, зниження облікової ставки, щоб зробити кредити дешевшими та таким чином стимулювати економічний розвиток.

Ймовірно, серед аргументів на користь такого підходу може бути й недавній перегляд умов пільгової програми «5-7-9%», яку уряд цілком справедливо днями переорієнтував на допомогу найменшому бізнесу.

Щоб мінімізувати втрати та обмеження для бізнесу, які принесуть вказані зміни, члени монетарного комітету скоріше за все волітимуть до більш динамічного зниження облікової ставки. Поки, звісно, це лише гіпотези. Нові статистичні дані, які демонструватимуть реальні реакції на ухвалені монетарні, фіскальні та стимулюючі рішення, дадуть більше підстав робити точні прогнози.

Але поки можна констатувати, що ймовірність більш глибокого, ніж очікувалося, зниження облікової ставки цього року, зростає.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?