Відділення та банкомати

Програма «5-7-9%» по-новому: уряд вніс зміни

07 травня

30 квітня 2024 року на позачерговому засіданні Кабінет міністрів ухвалив короткий документ, який, попри свою лаконічність, дуже суттєво змінює принципи застосування програми пільгового кредитування 5-7-9%. Довгоочікувані зміни стали результатом більш ніж піврічної роботи уряду, що стартувала у липні минулого року, коли було підписано меморандум з МВФ.


В ньому Фонд звернув увагу на зростаюче навантаження на бюджет, яке створює пільгова держпрограма. Та рекомендував урядовцям поміркувати, як переосмислити її умови, спрямувавши ресурси туди, де вони справді конче необхідні, пише в колонці на Unex Blog директорка департаменту по роботі з бізнес-клієнтами Unex Bank Тетяна Коляско.


Головна зміна, яку запроваджує ухвалена 30 квітня постанова Кабміну – радикальне обмеження максимальної суми пільгового кредитування на поповнення обігових коштів. Якщо раніше підприємства в залежності від їх розміру та специфіки мали змогу отримати до 150 мільйонів пільгових гривень на поповнення обігових коштів, то за новим Порядком максимум встановлено на рівні 5 млн грн.


Фактично, це робить такий пільговий кредит для середніх та малих підприємств (10-50 млн євро та 2-10 млн євро річного обороту відповідно) малоефективним. І реальну користь зможе приносити насамперед мікробізнесу.


Важливо, що при цьому змін щодо лімітів по інших напрямах кредитування, зокрема інвестиційного, до Порядку не вноситься. Відтак програма насправді робить різкий розворот в бік найменшого бізнесу та розвитку насамперед переробної промисловості.


Друга важлива зміна стосується скорочення максимально можливих компенсаційних ставок, які держава сплачує за програмою банкам, щоб клієнт отримав обіцяні 5-7-9%. За усіма напрямами, сегментами бізнесу та цільовим призначенням вони знижені на 3%-5%. Причому найбільше скорочення стосується саме кредитів на поповнення обігових коштів.


«Оновлені умови змінять статус-кво на ринку. Вони стимулюватимуть стрімкіше падіння ринкових ставок у міру зниження облікової ставки НБУ, готовність фінустанов до гнучкості. Зрештою максимальну вигоду від запроваджених новацій отримає саме бізнес», - резюмує Тетяна Коляско.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?