Відділення та банкомати

Які монети та купюри виходять з обігу

26 грудня

Які купюри виходять з обігу

Заміна старих купюр на нові – рутинний процес, що не завершується ніколи. Здебільшого він стосується зношених банкнот, що вичерпали свій життєвий ресурс. Але час від часу Національний банк оголошує про масштабні кампанії з вилучення з обігу застарілих зразків банкнот. 

Востаннє про таку кампанію регулятор оголосив у жовтні 2022 року: починаючи з 1 січня 2023 року НБУ поступово вилучає з обігу усі паперові гривні номіналом 5 та 10 гривень. Ці банкноти виходять з обігу назавжди та будуть поступово замінюватися на монети відповідного номіналу.

Крім того, з тієї ж дати поступово вилучаються купюри 20 та 100 гривень 2003-2007 років випуску. Ці гроші виходять з обігу, але замінюються не на монети, а на аналогічні паперові купюри нового зразка.

Процес вилучення зазначених банкнот НБУ здійснює на максимально лояльних та комфортних умовах: українцям не потрібно нікуди йти та здавати старі гроші в обмін на нові. Зазначені вище зразки грошей вилучатимуться на рівні банків. На практиці це виглядатиме так.

  1. Ти рушаєш до магазину чи на базар, платиш за проїзд у транспорті старими грошима. Ніхто не має права відмовити тобі у їхньому прийомі – вони залишаються законним платіжним засобом (винятком може бути лише дуже значна зношеність, що не дозволяє визначити справжність банкноти).
  2. Інкасаторська служба банку, що обслуговує торгове підприємство, забирає гроші з магазину, перераховує та сортує їх.
  3. Банкноти, які мають бути вилучені з обігу, відкладаються та обмінюються в НБУ на еквівалентні банкноти нового зразка.

На даному етапі, тривалість якого не визначена, українці не беруть прямої участі у процесі.


Які монети вийшли з обігу

Трошки складніше виглядає процес вилучення з обігу монет дрібних номіналів 1, 2, 5 та 25 копійок. До певного часу їх, так само як й зазначені вище банкноти, вилучали «природним» шляхом. Але з жовтня 2019 року 1, 2 та 5 копійок були позбавлені статусу платіжного засобу, трохи пізніше така ж доля спіткала й 25 копійок. Відтак процедура обміну автоматично змінилася.

Зараз обміняти копійки, які вийшли з обігу, можна лише у регіональних підрозділах Національного банку, а також в окремих відділеннях уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк, ПУМБ). Спочатку планувалося, що процес буде припинено 30 вересня 2023 року. Але зважаючи на величезну кількість монет – за даними НБУ, у вересні цього року в обігу залишалися понад 7,2 мільярди таких монет – процес обміну подовжили. Він триватиме до скасування режиму воєнного стану та ще 90 днів потому.

А от інформація, начебто, монети 1 гривня вийшли з обігу, не відповідає дійсності. Й старі «золотисті» монети, що Національний банк випускав з 1997 року, й нові, випущені після 2018-го залишаються законним платіжним засобом. Так, НБУ поступово вилучає старі монети номіналом 1 гривня та замінює їх на нові, але цей процес не потребує жодних дій з боку пересічних українців.

Резюмуємо: вилучені з обігу монети – усі монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Обміняти їх можна в підрозділах НБУ та відділеннях (не усіх) уповноважених банків.


Обмін грошей старого зразка

На завершення поговоримо про паперові гривні старого зразка. Ті, що було випущено до 2003 року. Як і дрібні монети, вони вже позбавлені статусу платіжного засобу, та можуть обмінені лише в окремих банківських установах.

x

Обмін старих купюр ранніх років випуску також було подовжено. Замінити їх на нові гроші можна до скасування режиму воєнного стану та ще впродовж трьох місяців після того. Як і обмін монет на купюри, зробити це можна в регіональних офісах НБУ:

  • Київ, Контрактова площа, 2А;
  • Дніпро, вул. Воскресенська, 13;
  • Льві, вул. Коперника, 4;
  • Одеса, вул. Рішельєвська, 8;
  • Харків, Театральна пл., 1;
  • Хмельницький, вул. Володимирська, 91.

А також в окремих відділеннях уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк, ПУМБ). Адреси відділень, що обмінюють старі гроші на нові, дізнавайся безпосередньо у зазначених банках.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?