Відділення та банкомати

В банк чи в банку: заощаджуємо кошти разом

31 січня

Живеш від зарплати до зарплати? Рано чи пізно варто задуматись про зміну свого фінансового становища, адже кредитки надовго не вистачить. Звичайно, стати мільйонером за добу я не допоможу, однак, корисними порадами та лайфхаками у цій статті поділюся. Читай далі, щоб дізнатись, як відкладати гроші, як правильно їх зберігати, і як зробити так, щоб накопичення працювали на тебе.

x


Крок 1. Як заощаджувати гроші?

Спершу варто розглянути основні правила заощадження коштів:


Контроль доходів та витрат

Користуючись таблицею Excel, мобільним застосунком чи просто блокнотом, записуй свої щомісячні доходи та витрати. Спершу це можуть бути загальні числа, а після — точні розрахунки та аналіз кожної статті витрат. Це допоможе чітко зрозуміти, на яку суму треба жити, а також які витрати можна зменшити. Економія грошей починається з їх перерахунку.


Скорочення витрат

Звичайно, якщо ти заробляєш 20 тисяч гривень на місяць і стільки ж витрачаєш, то почати заощаджувати не вийде. Проаналізуй, де та на чому можна зекономити. Пропоную популярні способи економії грошей:

  • скасування платних підписок, які не є необхідними чи не використовуються;
  • відмова від щоденної кави в кав'ярнях або покупка дешевшого напою;
  • зниження витрат, які «не по кишені» — оренда однокімнатної квартири замість трикімнатної, продаж іномарки та покупка дешевшого авто тощо;
  • участь в доступних програмах кешбеку, моніторинг акцій та розіграшів;
  • заміна обідів у ресторанах під час роботи на їжу, приготовану вдома;
  • продаж речей, які більше не використовуються.


Формування накопичень

Навчитися економити гроші = мати змогу відкладати частину доходів та створювати капітал. Найпростіший спосіб — просто відкладай суму, яка наприкінці місяця залишається після сплати всіх рахунків. Однак цей варіант буде ефективним, якщо витрати становлять до 70% від усіх доходів. Якщо мотивації або надходжень недостатньо, спробуй один або кілька зі способів нижче:

  • Автоматичні накопичення. Налаштуй в інтернет-банкінгу автоматичне списання та переказ певної суми на депозитний рахунок. Якщо застосунок твого банку не має тає такої функції — просто переказуй гроші вручну. 
  • Округлення решти. Деякі банки пропонують сервіси, де можна увімкнути функцію округлення решти до 10 копійок, 1 гривні чи 10 гривень, а також переказ цих коштів на накопичувальний рахунок. 
  • 52-тижневий челендж. Метод накопичення по тижнях (1 тиждень — $1, 2 тиждень — $2… і 52 тиждень — $52). Таким чином за рік можна заощадити $1378.


Раджу також, для збільшення мотивації, визначити мету накопичення коштів: це може бути формування фінансової подушки, покупка авто чи нерухомості, оплата відпочинку чи будь-що інше. 

Отже, ми проаналізували власні доходи та видатки, навчились правильно відкладати гроші, а також сформували певний капітал. Що далі? Розповідаю нижче.


Крок 2. Як краще зберігати гроші?

Де зберігати гроші під час війни? Всього існує два варіанти — в готівці чи безготівково. Готівка дозволяє не залежати від наявності світла та зв'язку, у випадку НС швидко забрати заощадження та поїхати, а також розраховуватись будь-де в Україні. Пропоную кілька методів зберігання готівки:


Конвертація в валюту. Обмінюючи суму, яку хочеш відкласти, в іноземну валюту, спокуса витратити її буде нижчою. Крім того, валюта знецінюється куди повільнішими темпами, ніж гривня. В якій валюті краще зберігати гроші під час війни? Найбільш стійкими вважаються долар, євро та фунт.


Оренда банківського сейфа. За певну плату ти можеш орендувати банківський сейф та розмістити накопичення там. Банк бере на себе відповідальність за збереження цінностей, а доступ до них ти матимеш будь-коли протягом годин роботи відділення. Це безпечніше, ніж зберігання готівки вдома.


Зберігання гривні вдома. Найненадійніший спосіб, оскільки гривня швидко знецінюється, а сама готівка вдома не захищена від крадіжки, потопу, пожежі та інших лих, які можуть призвести до псування чи втрати купюр. Якщо ти все ж наважився на такий крок, тримай кошти якомога далі від вологи та сонячних променів, а краще купи сейф.


Водночас готівка робить тебе залежними від місця її зберігання, легко рветься та псується, а тому під час війни це рішення не є найкращим. Безготівкові ж кошти, своєю чергою, доступні будь-де у світі. Ризиків тут кілька — хакерські атаки, банкрутство банку/платіжної системи/гаманця, а також зламування рахунків. Зберігати безготівкові заощадження можна на рахунку банку, біржі та платіжної системи, а також на електронному гаманці або в криптовалюті.


Крок 3. Як примножити заощадження?

Ми вже дізнались, як економити гроші та зберігати їх, але що робити, коли заощаджень вже достатньо для того, аби спробувати заробити гроші з грошей? Доступно чимало методів, тому пропоную розглянути найбільш популярні:

  • Картка з відсотками на залишок. До 8% річних. Ризиків зовсім немає. Гроші доступні будь-коли. Підійде для консервативних інвесторів.
  • Депозити. До 16% річних. Ризики майже відсутні. Підійде для консервативних інвесторів.
  • Облігації (ОВДП). До 19% річних. Як і депозити, майже не мають ризиків та підходять для консервативних інвесторів.
  • Криптовалюта (стейкінг). Аналог депозитів. До 30% річних. Середні ризики;
  • Акції. До 300% річних (на іноземних фондових ринках). Середні/високі ризики. Потребують навичок та вмінь торгівлі цінними паперами.
  • Власна справа. До 10.000% річних. Можливе відкриття за франшизою або реалізація власної ідеї. Високі ризики. Потребує знань та вмінь.
  • Особистий бренд. Ведення блогу, створення власного продукту та самовдосконалення. Дохід необмежений. Середні ризики.
  • Інвестування в бізнес. Купівля великого пакета акцій, вкладення в проєкти та інші види інвестицій. До 30.000% річних. Потребує знань та вмінь. Високі ризики.
  • Криптовалюта (трейдинг). 100.000% та більше річних. Дуже високі ризики. Потребує навичок та вмінь.

x

Це лише орієнтовний перелік можливих видів вкладень, який насправді набагато ширший. Крім цього, щодня з'являються нові методи заробітку з наявних вкладень, однак, попереджаю: в мережі чимало шахраїв, які обіцяють швидкий та великий дохід, а натомість привласнюють кошти вкладників. Ретельно аналізуй пропозиції, читай відгуки, а також вкладай лише ту суму, яку можеш безболісно втратити.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?